Vědci zachytili záhadný signál z hlubin vesmíru, který může mít zásadní vliv na celou lidskou rasu

Vesmírný signál
Fotografie: ScienceAlert

Rychlé rádiové záblesky z vesmíru fascinují vědce již od jejich objevu. Signál, který k Zemi dorazil z neuvěřitelných dálav, opět rozproudil diskuzi o tom, kdo nebo co je jeho zdrojem. 

Rychlé rádiové záblesky (FRB) jsou jedním z nejpozoruhodnějších jevů, které astrofyzika dosud poznala. Poprvé byly zachyceny v roce 2007. Od té doby vědci po celém světě hledají odpovědi na to, co je vyvolává. FRB jsou krátké, ale mimořádně silné výtrysky rádiových vln, které mohou během milisekundy uvolnit tolik energie, kolik Slunce vyprodukuje za celé roky. Vesmír je plný těchto nečekaných událostí. A právě jeden takový signál, označený jako FRB 20201124A, přivedl vědce na stopu nové záhady.

Vědci se snaží najít původ signálu

K Zemi dorazil v roce 2020 a výzkumníci z Italského národního institutu pro astrofyziku (INAF) od té doby analyzují rádiový zdroj v jeho okolí. Tento konkrétní signál vyvolal spekulace o tom, zda ho způsobuje extrémně silná vesmírná událost, jako je kolaps hvězdy nebo aktivita černé díry. Přesná příčina zatím není jasná, ale vědci věří, že jsou na stopě něčemu velkému, uvádí web ScienceAlert.

Magnetar nebo černá díra

Jedna z hypotéz naznačuje, že FRB mohou být výsledkem extrémních podmínek spojených s magnetary – velmi hustými hvězdami s mimořádně silným magnetickým polem. Tyto magnetary, nebo v některých případech černé díry, by mohly generovat dostatek energie k vytvoření silného rádiového záblesku. Vědci zkoumali také plazmovou bublinu obklopující zdroj signálu, což naznačuje, že jde o mladý a velmi energetický systém.

Hvězda

Lidstvu hrozí tyto katastrofální následky, jakmile se Slunce srazí se zbloudilou hvězdou

Záhadný signál
Fotografie: Freepik

Mlhoviny tvořené ionizovaným plynem, které obklopují tyto objekty, mohou také přispívat k výskytu FRB. I když to vědci stále zkoumají, již nyní se domnívají, že odhalení původu tohoto signálu by mohlo změnit náš pohled na vesmírné procesy.

Fascinující hledání odpovědí

Zatímco záhadné FRB přitahují pozornost astrofyziků, otázka, proč tyto signály vznikají, zůstává nezodpovězená. Někteří vědci se domnívají, že sledování FRB může být klíčem k nalezení chybějící hmoty ve vesmíru. Díky tomu by se mohlo podařit lépe pochopit rozložení materiálu ve vesmíru a objasnit tajemství temné hmoty.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]