Vědci odhalili, která psí plemena jsou nejinteligentnější. Je to úplně jinak, než jsme si mysleli

Fotografie: Freepik

Nový výzkum z Helsinské univerzity přináší fascinující výsledky o tom, které psí plemeno vyniká v kognitivních testech a co to znamená pro posuzování inteligence psů.

Studie, kterou realizovali vědci z Helsinské univerzity a publikovaná ve vědeckém časopise Scientific Reports, přináší novou perspektivu na měření inteligence psů. V rámci výzkumu se zaměřili na 13 různých plemen a použili k tomu inovativní test smartDOG, který měří kognitivní schopnosti, jako jsou řešení problémů, paměť a schopnost číst lidská gesta. Testování probíhalo na vzorku 2 352 psů, kteří byli pečlivě vybráni.

Které plemeno je nejinteligentnější

Studie se soustředila na psy od jednoho do osmi let, aby zajistila, že kognitivní schopnosti byly dostatečně rozvinuté, uvádí web Tech.wp. Vědci vyloučili velmi mladé a starší psy, jejichž schopnosti mohou být ovlivněné věkem. Tento výzkum zahrnoval pouze plemena s minimálně 40 testovanými jedinci, což vedlo k vytvoření konečné databáze obsahující 1 002 psů. Výsledky odhalily zajímavé rozdíly mezi plemeny, což poskytuje nový pohled na kognitivní schopnosti psů.

Top výsledky: Malinois a border kolie vedou

Podle výsledků testu smartDOG dosáhl nejlepších výsledků belgický ovčák malinois, který získal 35 z 39 možných bodů. Na druhém místě se umístila border kolie s 26 body, známá pro svou výjimečnou schopnost učit se a vynikající výkon v různých kognitivních testech. Třetí místo obsadil hovawart s 25 body, což ukazuje, že i méně známá plemena mohou vykazovat vysokou inteligenci.

Pokud váš pes nakloní hlavu, za žádnou cenu ho neignorujte. Podle vědců k tomu mají vážný důvod

Border kolie
Fotografie: Pixabay

Výsledky ukazují, že kognitivní schopnosti psů se mohou výrazně lišit nejen mezi jednotlivými plemeny, ale i mezi jednotlivými jedinci. Tento výzkum může sloužit jako základ pro budoucí studie zaměřené na rozvoj kognitivních profilů a zlepšení výcviku a výchovy psů.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]