Nebezpečný asteroid o průměru několika stovek metrů v blízkosti Země zalarmoval vědce z NASA

Velký asteroid s názvem 2024 ON se v posledních dnech přiblížil k naší planetě. Při svém průletu kolem Země měl průměr až 480 metrů a rychlost kolem 32 000 km/h.

Asteroid 2024 ON proletěl před několika dny kolem Země a jeho přítomnost v blízkosti naší planety vzbudila pozornost odborníků. Tento vesmírný objekt, jehož průměr se odhaduje na 220 až 480 metrů, se k Zemi přiblížil na vzdálenost přibližně milionu kilometrů. Přestože se jedná o relativně velkou vzdálenost z pohledu kosmických měřítek, pro odborníky se jedná o pozoruhodně blízký průlet.

Potenciálně nebezpečný objekt

NASA a další odborné agentury monitorují asteroid pomocí pokročilých technologií, které nám umožňují sledovat jeho trajektorii a potenciální rizika. Tento asteroid přilákal zvláštní pozornost kvůli své velikosti a blízkosti k naší planetě. Podle standardů NASA patří mezi potenciálně nebezpečné objekty, což znamená, že jeho dráha může představovat určité riziko, i když se nejedná o bezprostřední hrozbu.

Pozorování a sledování asteroidů

Astronomové sledují objekty jako 2024 ON prostřednictvím systému ATLAS, který skenuje noční oblohu každých 24 hodin. Tento systém, skládající se ze čtyř teleskopů, poskytuje cenné informace o pohybu a trajektorii asteroidů. Jedním z klíčových faktorů při analýze dráhy asteroidů je Jarkovský efekt, což je fenomén, kdy asteroid během dlouhých časových období mění svou dráhu kvůli absorbovanému a vyzařovanému světlu. Tento efekt komplikuje přesné předpovědi o pohybu asteroidů a jejich potenciálních hrozbách.

Po desítkách let výzkumu vědci odhalili příčinu Tunguského výbuchu. Stačil detail a tohle by se stalo

Připomínka hrozby, kterou mohou asteroidy představovat

Jeho přítomnost nás nutí k úvahám o potenciálních důsledcích, které by měl případný dopad na Zemi. V historii máme příklady asteroidů, které způsobily významné škody, i když ne tak devastující jako událost, která vyhubila dinosaury. I když 2024 ON neohrozil Zemi v podobném měřítku, jeho blízký průlet je připomínkou potřeby pokračovat v monitorování a studiu vesmírných objektů.

Vzhledem k tomu, jak důležitou roli hrají asteroidové výzkumy v ochraně naší planety, pokračujeme v monitorování takových událostí a zajišťujeme, že máme připravené strategie pro případ, že by se situace změnila. Kosmický výzkum nám nabízí nejen fascinující pohled na náš vesmír, ale i praktické nástroje pro ochranu našeho světa.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]