Vědci přišli na průlomový způsob, jak zvrátit stárnutí. Poslední pokusy ukázaly dechberoucí výsledky

Fotografie: Depositphotos

Fascinace mladou krví sahá hluboko do historie. Vědci se stále více zaměřují na to, jak by infuze čerstvé krve mohla zlepšit zdraví a vitalitu starších jedinců. 

Touha po věčném mládí a zdraví provází lidstvo od nepaměti. Lidé usilovali o nalezení prostředků, které by zpomalily stárnutí a udržely jejich tělo v optimální kondici. Skupina vědců z Harvard Medical School provedla revoluční pokusy, v nichž se staré myši spojily s mladými a prokázaly, že tento neobvyklý zásah přináší viditelné výsledky. Po třech měsících společného života s mladšími jedinci starší myši prokázaly prodloužení života o 6-9 %, což naznačuje, že v krvi mladých myší se nachází něco, co podporuje regeneraci a vitalitu.

Tajemství mladé krve

Fascinující aspekt tohoto výzkumu spočívá v metodě zvané „heterochronní parabióza“, která zahrnuje spojení oběhových systémů myší různých věkových kategorií. Tato technika umožňuje vědcům sledovat změny v biologických funkcích a metabolizmu obou myší. V rámci těchto experimentů se ukázalo, že nejen staré myši vykazovaly známky omlazení, ale také mladé myši podléhaly procesům stárnutí, což přináší nové otázky o dynamice stárnutí a regenerace.

Když vědci odpojili staré myši od mladých, objevili další zajímavý fenomén. Orgány mladých myší, které byly do té doby pod tlakem, se začaly zotavovat a vracet k mladistvému stavu. Tento objev naznačuje, že mladá krev obsahuje faktory, které mohou podporovat regeneraci tkání a orgánů, což by mohlo mít zásadní význam pro medicínu a léčbu stárnutí u lidí.

Nové vědecké výzkumy odhalily, co se děje s lidskou duší po smrti. Je to úplně jinak, než jsme si mysleli

Ambrosia a kontroverze kolem krevních transfuzí

V roce 2017 podnikatel Jesse Karmazin přišel s kontroverzním nápadem. Jeho startup Ambrosia nabízel infuze krevní plazmy odebrané od mladých dárců za vysokou cenu. Tyto procedury byly prezentovány jako „plastické operace zevnitř“ s tvrzením, že by mohly zlepšit vzhled a dokonce vyléčit některé nemoci.

Krvinky

Tento trend vyvolal v odborné komunitě značné obavy a vedl k zásahu amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který všechny procedury zneplatnil. Přesto zůstává otázka, co přesně je v mladé krvi tak cenného. Výzkum naznačuje, že mladé krevní buňky obsahují určité proteiny a hormony, které mohou podporovat regenerační procesy v těle.

Pokud se ukáže, že léčba mladou krví přináší pozitivní účinky i u lidí, mohlo by to vést k revoluci v přístupu k léčbě stárnutí. Vědci pokračují ve výzkumu, aby odhalili, jaké konkrétní složky mladé krve přispívají k regeneraci.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]