10letá hrdinka jako jediná dávala ve škole pozor. Díky této znalosti zachránila život stovkám lidí

Fotografie: Freepik

Malá školačka Tilly Smithová se stala hrdinkou dne, když díky svým znalostem ze zeměpisu včas varovala stovky lidí před nadcházející ničivou vodní vlnou.

Tsunami z 26. prosince 2004, která postihla jihovýchodní Asii, je považována za jednu z nejničivějších přírodních katastrof moderní historie. Tilly Smithová, desetiletá dívka z Anglie, si v tu dobu užívala vánoční prázdniny na pláži Mai Khao v Thajsku. Vůbec netušila, co ji a její rodinu čeká.

Jak školní hodina zachránila životy

Slunce svítilo a moře se zdálo klidné, dokud se neobjevil známý signál, který dívka nedokázala přehlédnout. Na základě svého školního výkladu o tsunami, který vnímala jako zábavné cvičení, poznala varovné příznaky blížící se přílivové vlny – ustupující hladinu a rozčepýřenou vodu.

Když si dívka všimla, že se pěna na hladině začíná objevovat i v reálném životě, její strach se stal skutečností. Dle webu MammaMia bez váhání začala křičet varování: „Tsunami! Bude tsunami!“ Její rodina a ostatní turisté na pláži ji však zprvu nebrali vážně. Tilly se snažila všechny kolem sebe upozornit, že čas běží.

Oceán

Pokud si všimnete těchto neobvyklých vln, ihned prchejte z vody. O tomto nebezpečí nemá 99 % lidí tušení

Evakuace a záchrana

Přes počáteční neochotu rodiny a turistů Tillyin naléhavý apel přiměl její rodiče k akci. Otec, zděšený a vytržený z klidu, okamžitě vyrazil k ochrance resortu, kde začala rychlá evakuace. Turisté se dostali do bezpečí druhého patra hotelu, kde mohli v klidu sledovat, jak tsunami pohlcuje pláž.

Obrovská vlna se s neuvěřitelnou silou řítila k pobřeží a přeměnila malebné pláže na chaotické a nebezpečné prostředí. Díky včasnému varování se pláž Mai Khao stala jednou z mála oblastí, které se vyhnuly oběti na životech, i když ostatní místa byla devastována. Tillyin čin tedy zachránil stovky lidí a její rychlá reakce se zde stala klíčovým faktorem.

Odkaz vzdělání

Po katastrofě média označila Tilly Smithovou jako „Anděla z pláže“, ale ona sama uznává, že její hrdinský čin nebyl jen jejím vlastním úspěchem. „Děkuji především mému učiteli zeměpisu, panu Kearneymu,“ říká Tilly. „Jeho výuka nás připravila na to, co by se mohlo stát. Bez jeho lekcí bychom to nikdy nepoznali.“

Pan Kearney, oblíbený učitel, skromně přiznává: „Hlavním hrdinou je vzdělání. Bez znalostí jsme bezmocní. Díky nim jsme schopni reagovat na nečekané výzvy a přicházet s řešeními.“ Příběh Tilly Smithové je tedy nejen inspirativním příkladem odvahy, ale také důkazem hodnoty kvalitního vzdělání v přípravě na krizové situace.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]