Známý přírodovědec přináší alarmující zprávu. Lidstvo se nachází na hraně katastrofy

Přírodovědec David Attenborough přináší alarmující zprávu. Na základě desetiletí studia přírody varuje, že lidstvo je na pokraji vyhynutí, pokud nezměníme své chování.

David Attenborough, uznávaný britský přírodovědec a moderátor dokumentárních filmů, se během svého dlouhého kariérního života stal svědkem alarmujících změn v přírodním světě, uvádí web BBC. Jeho varování o možné katastrofě, která může postihnout lidstvo, se zakládají na více než 60 letech přímého pozorování přírody. Od chvíle, kdy byl svědkem ničení deštných pralesů na Borneu kvůli těžbě dřeva a plantážím palmy olejné, se situace pouze zhoršila. Počet orangutanů v této oblasti dramaticky klesl, což je odrazem širších problémů, kterým čelí naše planeta.

Přírodní katastrofa na dosah ruky

Podle Attenborougha lidstvo samo přispělo k této krizi nejen ničením přírodního prostředí, ale i překročením udržitelné kapacity planety. Jeho znepokojení vychází z toho, jak rychle klesá procento divočiny na Zemi, z původních 66 % na současných 35 %. Tento dramatický úbytek biodiverzity a přírodních oblastí je jasným indikátorem toho, že lidé neudržitelně využívají přírodní zdroje.

Varování o klimatických změnách

V roce 2018, na oficiálním otevření Konference OSN COP24, Attenborough přednesl silný projev. V něm upozornil na klimatické změny jako na největší hrozbu naší doby. Jeho varování, že konec civilizace a většiny přírody je na obzoru, není pouze varovným výkřikem, ale realistickým pohledem na to, kam směřujeme, pokud nezačneme okamžitě jednat. Attenborough vyzval světové lídry, aby začali přijímat zásadní opatření k ochraně planety.

Konec světa

Tyto události mohou ukončit veškerý život na Zemi. Odborníci varují před katastrofálními následky

Podle Attenborougha se lidstvo nachází na hraně katastrofy, kterou lze zvrátit pouze drastickými změnami v našich způsobech života. Vzdělání a zlepšení životních podmínek jsou podle něj nezbytné pro snížení porodnosti, a tím i pro zmírnění tlaků na přírodní zdroje.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]