Vědci prozradili, co se stane, až Antarktida roztaje. Hrozí nám katastrofické následky

Antarktida
Fotografie: Listverse

Tání Antarktidy není jen možností vzdálené budoucnosti, je to stále aktuálnější hrozba, která může zásadně změnit podobu naší planety. 

Zatímco se vědci snaží odhadnout, co nás čeká, je jasné, že následky by mohly být devastující. Tání Antarktidy se jeví jako nevyhnutelný důsledek změny klimatu. Tento proces, který se odehrává rychleji, než se očekávalo, by mohl mít dalekosáhlé důsledky.

Co znamená roztátí ledového štítu

Antarktický ledový štít, pokrývající oblast velikosti USA a Mexika, obsahuje obrovské množství ledu, který by při roztání výrazně zvýšil hladinu oceánů. To by vedlo k zaplavení velkých metropolí po celém světě, jako jsou New York, Šanghaj nebo Buenos Aires, a následně by spustilo řetězovou reakci globálních změn.

Ztráta pobřeží a narušení ekosystémů

Když Antarktida začne roztávat, nebude to pouze o zvýšení hladiny moří. Tento proces povede také k vážnému narušení ekosystémů. Ztráta ledového krytu způsobí nárůst sladké vody v oceánech, což negativně ovlivní mořskou faunu, včetně kryoplanktonu a krilu, klíčových složek oceánských potravních řetězců. Navíc změna v termohalinní cirkulaci oceánů, kterou tání ledu vyvolá, ovlivní migraci ryb a další mořské organismy, což může mít devastující dopad na rybolov a přirozené ekosystémy.

Tyto vesmírné hrozby mohou mít na naši planetu katastrofální následky. Vědci varují před prvním scénářem

Oteplování permafrostu a nebezpečné mikroby

Jak se otepluje klima, permafrost pod Antarktidou se začíná rozpadat, uvolňují se do prostředí potenciálně nebezpečné mikroby a viry. Vědci objevili v permafrostu mikroby schopné přežít extrémní podmínky, které by v případě uvolnění mohly představovat novou zdravotní hrozbu. Je možné, že se tyto mikroby dostanou do oceánů a atmosféry, což by mohlo vyvolat nové infekční nemoci, na které lidský imunitní systém není připravený.

Změna gravitace a posun zemské osy

Tání ledovců v Antarktidě má také vliv na gravitační pole Země. Jak se led uvolňuje, dochází k redistribuci hmoty, což může způsobit posun v gravitaci a změnu rozložení zemských mas. Tento jev by mohl ovlivnit hladinu moří v různých regionech rozdílně a způsobit výrazné ekologické a sociální problémy. Kromě toho by tání ledovců mohlo mít vliv na zemskou osu, což by mohlo vyvolat další klimatické změny a komplikace.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]