Českým řidičům hrozí zabavení auta přímo na silnici. Ujistěte se, že vyhovujete přísnému požadavku

Fotografie: Depositphotos

Vláda chystá zásadní novelu zákona o silniční dopravě, která umožní nově vzniklé inspekci zabavovat auta přímo na silnici. Tato úprava se zaměří na technický stav a emise vozidel.

Vládní novela zákona o silniční dopravě plánuje vytvořit Inspekci silniční dopravy (INSID), která bude mít rozsáhlé pravomoci. Civilní zaměstnanci Centra služeb pro silniční dopravu nyní zasahují pouze za přítomnosti policie. Nový zákon umožní inspektorům INSIDu, aby působili samostatně, uvedl web ČT24.

Emisní kontroly v praxi

Hlavním zaměřením inspektorů INSIDu budou emisní kontroly. Tyto kontroly se zaměří na vozidla, která překračují povolené limity emisí, a to nejen u osobních aut, ale i u kamionů a dalších vozidel. Kontroly proběhnou přímo na místě a inspektoři budou moci měřit nejen emise, ale i vážit vozidla a kontrolovat jejich technický stav. V rámci pravomocí budou také odhalovat manipulace s tachografy a jiné technické nedostatky. Nový zákon přinese mnohem přísnější podmínky pro provoz starších aut, zejména těch, která nadměrně kouří a neplní emisní limity.

Zásah emisní policie

Tato inspekce, přezdívaná emisní policie, bude zasahovat jak proti českým, tak zahraničním řidičům. Policie zkontroluje všechna auta, která projedou kontrolním místem. Pokud inspektoři zjistí závažné nedostatky, budou moci vozidlu odebrat registrační značky, což fakticky znamená konec jeho provozu na silnici. V některých případech mohou inspektoři požadovat složení kauce přímo na místě, což bude další novinka, která může výrazně ovlivnit řidiče.

Auto
Fotografie: Pixabay

Moderní technologie přináší změny

Praha již zavedla moderní technologie v boji proti kouřícím autům. Česká metropole testuje zařízení vyvinuté inženýry z ČVUT, které pomocí barevného spektra měří obsah pevných částic ve výfukových plynech. Toto zařízení má několik variant, stacionární, přenosné a mobilní. Policisté tak mohou provádět kontrolu přímo v terénu, bez nutnosti vozidla zastavovat. Zařízení zatím čeká na legislativní schválení. Praha čelí výraznému problému, podle statistik pochází až 70 % škodlivin v ovzduší právě z automobilové dopravy.

Křižovatka test

Pokud nevíte, kdo má v tomto obrázku přednost v jízdě, měli byste se vrátit do autoškoly

Jak ovlivní novela silniční provoz

Opatření, které přinese novela zákona, může výrazně zasáhnout do života řidičů po celé zemi. V případě, že inspektoři INSIDu zjistí závažné nedostatky, okamžitě odeberou vozidlu registrační značky a nařídí jeho odtah. Tento krok by měl vést ke zlepšení stavu vozového parku a snížení emisí, které významně zatěžují životní prostředí. Pro mnohé řidiče to ale může znamenat vyšší náklady na údržbu a častější kontroly technického stavu jejich vozidel.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]