Procházka se psem změnila 12letému chlapci celý život. Z jeho nálezu naskočila odborníkům husí kůže

Fotografie: Freepik

Teprve dvanáctiletý chlapec během procházky se psem narazil na starodávný římský poklad. Že je pravý, odhalila až analýza Britského muzea.

Někdy stačí pouhá procházka k tomu, aby člověka našel starobylý římský poklad. Své o tom ví dvanáctiletý chlapec Rowan Brannan, který při venčení svého psa našel na poli v Paghamu v Anglii poblíž jižního pobřeží zvláštní kus kovu. Když si všiml, že předmět připomíná náramek, rychle ho sebral a informoval o něm svou rodinu. Po dvou letech díky příteli zabývajícímu se vyhledáváním kovů vyšlo najevo, že se jedná o skutečný poklad.

Starý předmět připomínající náramek

Byl také jediný, koho předmět skutečně zaujal, a tak ho odnesl místnímu úředníkovi k pečlivějšími průzkumu. Nakonec se dílo dostalo až do Britského muzea k analýze, kde odborníci zjistili, že je z římského období. „Nejprve mi bylo sděleno, že se jedná o zlato, což ve mně vyvolalo opravdovou radost. Poté odborníci řekli, že se nejspíše jedná o starodávný poklad, a já měl takovou radost,“ uvedl Rowan pro web PopularMechanics.

Zvláštní přitom bylo, že typ náramku neodpovídal jiným kusům z římského období, které byly nalezeny již dříve. Jednalo se tedy o velmi vzácný kus, a to z římské Británie, který nejspíše patřil zdatnému muži. Nakonec totiž vyšlo najevo, že tato cennost byla udělována vojákům za statečnost. Bohužel však náramek nebyl kompletní, ale přesto přinesl vědcům zabývajícím se historií nový pohled na odměňování římských bojovníků.

Vědci konečně přišli na to, zda psi rozumí tomu, co jim říkáme. Výsledky nového výzkumu vás překvapí

„Získání tohoto náramku do sbírky The Novium Museum nabídne našim návštěvníkům další pohled na starověké praktiky. Zejména to pomůže osvětlit vojenské postoje, včetně toho, jak byli římští vojáci odměňováni za jejich statečnost, galantnost a službu s ohledem na římskou invazi do Británie v roce 43 našeho letopočtu,“ uvedl jeden z odborníků.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]