Pokud si všimnete těchto neobvyklých vln, ihned prchejte z vody. O tomto nebezpečí nemá 99 % lidí tušení

Oceán
Fotografie: Pixabay

Na první pohled vypadají jako krásný, téměř umělecký vzor na hladině moře. Ve skutečnosti však čtvercové vlny mohou představovat smrtící past pro plavce i lodě.

Čtvercové vlny, často označované jako křížové moře, vznikají při střetu dvou oceánských proudů nebo větrných systémů, které na sebe působí z různých směrů. Tento jev způsobí, že se vlny srazí a vytvoří charakteristický šachovnicový vzor na hladině. Působí fascinujícím dojmem, ale pod povrchem skrývají zcela jiný příběh. Křížové moře vytváří extrémně nebezpečné podmínky. Voda se pod povrchem chová zcela nepředvídatelně, vytváří silné proudy, které jsou pro plavce i lodě velmi nebezpečné.

Jak vznikají a proč jsou nebezpečné

Nebezpečí čtvercových vln tkví v jejich náhlém a nečekaném vzniku. Mohou se objevit během několika minut a rychle narůst do výšky několika metrů. Pro mořeplavce je taková situace téměř neřešitelná, jejich plavidla jsou náhle obklíčená a nekontrolovatelně rozkývána.

Čtvercové vlny jsou extrémně silné a jakýkoliv pokus je přeplavat nebo proplout může být fatální. Tyto vlny ale nejsou nebezpečné jen pro lodě. Plavci, kteří se ocitnou ve vodě, mají malou šanci na záchranu. Voda je vtahuje a uzamyká do zmatených proudů, které je unáší daleko od břehu.

Dle nových výpočtů je pravděpodobnost dopadu asteroidu Apophis mnohem vyšší, než se původně předpokládalo

Kde se s čtvercovými vlnami můžete setkat

Jedním z nejznámějších míst, kde se čtvercové vlny pravidelně objevují, je francouzský ostrov Île de Ré. Přestože na místě hlídají plavčíci, čtvercové vlny se mohou objevit nečekaně.

Další místa, kde čtvercové vlny pozorují pravidelně, zahrnují Cape Reinga na Novém Zélandu a Torresův průliv v Austrálii. I když jsou tyto oblasti častými cíli turistů, nebezpečí čtvercových vln nelze podceňovat. Místní úřady důrazně varují před vstupem do vody, pokud se objeví mřížkový vzor.

Klimatické změny a jejich vliv

S globálním oteplováním a změnami v oceánských proudech dochází k tomu, že čtvercové vlny nejsou omezené jen na známé oblasti. Zaznamenávají se na více místech po světě, dokonce i na plážích, které dříve byly považované za bezpečné.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]