Vědci konečně přišli na to, zda psi rozumí tomu, co jim říkáme. Výsledky nového výzkumu vás překvapí

Fotografie: Freepik

Nové vědecké studie naznačují, že psi nejsou pouze pasivními posluchači našich pokynů, ale skutečně rozumí slovům, která jim říkáme.

Tento objev, publikovaný ve vědeckém časopise PLOS ONE, přináší nové poznatky o tom, jak naši čtyřnozí přátelé interpretují jazyk a reagují na něj. Podle nejnovějších výzkumů provedených vědci z University of California San Diego, psi dokážou rozpoznat a reagovat na specifická slova, i když jsou v různých kontextech.

Co nové studie ukazují

Studie, která zahrnovala 59 psů a jejich majitelů, ukázala, že psi reagují na slova jako „hrát si“ a „venku“ bez ohledu na to, zda slova slyší přímo od svých majitelů nebo prostřednictvím podložky s komunikačními tlačítky. Tento objev naznačuje, že psi mají schopnost chápat slova jako součást komplexní komunikace s lidmi, uvádí web WPTech.

Roztomilý pes
Fotografie: Pixabay

Výzkum se zaměřil na schopnost psů rozumět slovům mimo kontext běžné neverbální komunikace. Vědci objevili, že psi nejen reagují na slova, ale také na specifické kombinace tlačítek, které se používají k jejich vydání. Tento důležitý krok v oblasti výzkumu zpochybňuje dřívější předpoklady o omezeném porozumění psů lidskému jazyku.

Naštvaný pes

Odborníci vypozorovali: Každý pes, který se vás chystá pokousat, vás nejprve varuje tímto signálem

Jak vědci studovali schopnosti psů

Studie probíhala ve dvou fázích. V první fázi vědci navštívili domovy 30 psů, kde sledovali jejich reakce na podložky s komunikačními tlačítky. Druhá fáze zahrnovala 29 psů, jejichž majitelé byli ve spojení s vědci prostřednictvím vzdáleného pozorování. Tento metodický přístup umožnil vědcům získat komplexní data o interakci psů s různými formami komunikace. Výsledky ukázaly, že psi reagovali konzistentně na slova a tlačítka, což posiluje teorii, že mají schopnost chápat jazyk na úrovni, která byla dříve považována za nemožnou.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]