Průlomový objev u vraku Titaniku: Podle odborníků to nemělo být možné. Tohle našla expedice

Titanic
Fotografie: Tech.wp

Představte si, že se vám podaří najít něco, co se považovalo za nenávratně ztracené. To se stalo během poslední expedice k vraku Titaniku, kde byl objeven cenný artefakt.

Po více než 112 letech od tragického potopení Titaniku se opět uskutečnila expedice, která přinesla nové fotografie a objevila zcela nečekané detaily. Expedice, organizovaná společností RMS Titanic Inc., trvala 20 dní a přinesla ohromující výsledky. Technologie jako LiDAR, sonary a magnetometry přispěly k pořízení dvou milionů snímků vraku v nevídané kvalitě. Tyto fotografie ukazují nejen úpadek lodi, ale i zcela novou dimenzi její historie.

Nové snímky přinášejí překvapivé odhalení

Jedním z nejvíce fascinujících objevů jsou fotografie zábradlí obklopujícího příďovou palubu. I když poslední snímky z roku 2022 ukazovaly tento prvek v relativně dobrém stavu, nové snímky odhalily jeho výrazné poškození. Tento detail podtrhuje neúprosný běh času a jeho vliv na zachovalost historických artefaktů, uvádí web WPTech.

Objev sochy Diany

Ačkoliv dokumentace stavu Titaniku byla zajímavá, skutečně nečekaným objevem se stala socha Diany z Versailles. Kamery zaměřené na vrak zachytily tento cenný artefakt, který se naposledy objevil v roce 1986 a od té doby byl považován za ztracený. Socha, jež zdobila salonek první třídy na lodi, je replikou větší sochy Diany, známé v řecké mytologii jako Artemis. Tento objev přináší novou naději pro uchování historického odkazu Titaniku.

Dle nových výpočtů je pravděpodobnost dopadu asteroidu Apophis mnohem vyšší, než se původně předpokládalo

Tomasina Ray z RMS Titanic Inc. vyjádřila své vzrušení nad objevem a zároveň lítost nad ztrátou ikonického zábradlí. „Objevení sochy Diany bylo nesmírně vzrušující. Nicméně ztráta zábradlí a další důkazy o úpadku vraku nás motivují k ještě intenzivnější práci na zachování odkazů Titaniku,“ uvedla Ray v rozhovoru.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]