Odborníci vypozorovali: Každý pes, který se vás chystá pokousat, vás nejprve varuje tímto signálem

Naštvaný pes
Fotografie: Pixabay

Je důležité poznat varovné signály od psa, který se chystá k agresivnímu chování. Znalost těchto signálů může přispět k vaší bezpečnosti a pomoci vám vyhnout se nebezpečí.

Pochopení toho, kdy pes může kousnout, je zásadní pro vaši bezpečnost, uvádí web Bigodino. Psi často nevydávají jasné signály o své agresi, ale jejich tělo a chování mohou poskytnout důležité indicie. I když někteří psi varují vrčením nebo štěkáním, mnoho z nich vyjadřuje své pocity skrze subtilnější signály, které snadno přehlédnete.

Jak zjistit, kdy pes může být agresivní

Jedním z prvních varovných signálů je přímý oční kontakt. Psi používají oči jako formu komunikace, a pokud vás pes neustále sleduje s intenzivním pohledem, může to být známkou, že se cítí ohrožený nebo začíná být agresivní. Dalším signálem je postoj těla, pokud pes zvedne ocas a drží ho ztuhlý, připravuje k obraně. Ocas, který se vrtí rychle, nemusí vždy znamenat přátelský úmysl.

Vrčení
Fotografie: Pixabay

Uši jsou dalším klíčovým ukazatelem nálady psa. Zvednuté nebo přitisknuté uši na hlavě často naznačují, že pes je nervózní nebo naštvaný. Taktéž pokud pes ukazuje zuby, je to jasný signál, že se chystá k útoku. Tato pozice, známá jako krátká tlama, je projevem, že pes je připravený kousnout a snaží se vás odradit. Hluboké a hlasité vrčení je dalším signálem, že pes může být agresivní. Pokud se pes chová tímto způsobem, okamžitě ustupte a vyhněte se jakémukoliv dalšímu kontaktu, aby se předešlo nebezpečné situaci.

Pokud váš pes nakloní hlavu, za žádnou cenu ho neignorujte. Podle vědců k tomu mají vážný důvod

Jak reagovat na potenciální nebezpečí

Pokud se ocitnete v situaci, kdy pes vykazuje varovné signály agresivity, zachovejte klid a nepanikařte. Pomalu se vzdalujte od psa a vyhněte se rychlým pohybům, které by mohly vyvolat další stres nebo agresi. Pokud je to možné, postavte mezi sebe a psa nějaký předmět, jako je batoh nebo taška, abyste se chránili před případným kousnutím.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]