Dle nových výpočtů je pravděpodobnost dopadu asteroidu Apophis mnohem vyšší, než se původně předpokládalo

Asteroid Apophis zůstává v centru astronomických obav. Nové studie naznačují, že pravděpodobnost jeho srážky se Zemí v letech 2029 a 2036 je vyšší, než jsme si mysleli.

Astronomové a vědci se v posledních letech zaměřili na asteroidy, které by mohly ohrozit naši planetu. Jedním z těchto objektů je asteroid Apophis, který byl poprvé objeven v roce 2004. V té době byl zařazený na úroveň 4 na Turínské stupnici, což dle NASA znamená blízké přiblížení, které vyžaduje pozornost astronomů.

Co ukazuje nová studie

Nové studie však naznačují, že pravděpodobnost jeho dopadu může být o něco vyšší, než se původně předpokládalo, jak uvádí web IflScience. Původní odhady naznačovaly, že Apophis bude pouze prolétat v blízkosti Země, bez výrazného rizika srážky.

Avšak podle nové studie kanadského astronoma Paula Wiegerta by mohlo být zapotřebí relativně malého objektu k tomu, aby Apophis změnil svou trajektorii a mohl se stát hrozbou pro Zemi v letech 2029 nebo 2036. Tento scénář naznačuje, že i malý asteroid může potenciálně ovlivnit dráhu obávaného asteroidu a zvýšit riziko kolize.

Nové vědecké výzkumy odhalily, co se děje s lidskou duší po smrti. Je to úplně jinak, než jsme si mysleli

Nové výpočty a možné dopady na Zemi

Podle nové studie by stačilo, kdyby menší asteroid o velikosti přibližně 0,6 metru narazil na Apophis a posunul jeho dráhu. To by mohlo v dlouhodobém horizontu vést k jeho srážce se Zemí. Přestože pravděpodobnost takového scénáře je stále velmi nízká, je důležité si uvědomit, že ve vesmíru existuje mnoho neznámých faktorů, které mohou ovlivnit dráhy těchto objektů.

Vesmírný asteroid
Fotografie: Pixabay

Ve skutečnosti, i když by se pravděpodobnost, že menší asteroid způsobí srážku Apophisu se Zemí, zdála malá, stále existuje riziko, že se situace změní. Wiegertova studie ukazuje, že i malý vliv může mít dlouhodobé důsledky.

Sledování a příprava na budoucnost

Studie naznačuje, že bychom měli zůstat ostražití a pokračovat v monitorování Apophisu, zejména když se blížíme k datům jeho blízkého přeletu kolem Země. Vědci plánují pokračovat ve sledování a analyzování dat, aby zajistili, že jakékoliv potenciální hrozby budou včas identifikované.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]