Na svém pozemku našel trosky neznámého tělesa. Po kontaktování policie k jeho domu ihned přijela armáda

V létě roku 1947 došlo v Roswellu v Novém Mexiku k události, která navždy změnila historii UFO. Rančer našel trosky, které vyvolaly spekulace o mimozemské návštěvě. 

V červnu nebo začátkem července 1947 objevil William Brazel, rančer na ranči J. B. Fostera v Novém Mexiku, neobvyklé trosky roztroušené po svém pozemku. Velká plocha světlých trosek složených z gumových proužků, staniolu, papíru a tyčinek, tak to popsal Brazel v článku Roswell Daily Record z 8. července 1947. Co přesně našel, zůstává dodnes předmětem spekulací.

Tajemný nález v Roswellu

Brazel tehdy netušil, že jeho objev se stane jedním z největších záhad moderní historie. V té době byla pozorování neidentifikovaných létajících objektů stále častější. Jen pár dní předtím, 24. června 1947, pilot Kenneth Arnold hlásil, že viděl devět neznámých objektů létat přes vodu poblíž Mount Rainier ve Washingtonu. Tyto události zahájily éru létajících talířů a připravily půdu pro to, co mělo přijít v Roswellu.

Armáda zasahuje

Když Brazel přinesl trosky do města Roswell, šerif George Wilcox ihned kontaktoval místní vojenskou základnu. Plukovník William Blanchard, velící důstojník Roswell Army Air Field (RAAF), vyslal své muže na místo nálezu, aby trosky shromáždili. Na základě jejich zjištění byla vydána tisková zpráva, která tvrdila, že byl nalezen létající talíř.

Webbův dalekohled ve vesmíru odhalil nesrovnalosti, které vědcům nahání hrůzu

Tisková zpráva z 8. července 1947 okamžitě vyvolala senzaci. Major Jesse A. Marcel, zpravodajský důstojník RAAF, byl pověřen úkolem prozkoumat místo havárie. Jeho svědectví se stalo klíčovým prvkem záhady, která se postupně začala komplikovat.

Konspirace, nebo krycí manévr?

Během několika hodin po zveřejnění první tiskové zprávy, se situace dramaticky změnila. Armáda najednou prohlásila, že nalezené trosky pocházejí z meteorologického balónu, a ne z mimozemského plavidla. Marcel byl vyfotografován s troskami, které měly dokázat toto nové tvrzení. Tato rychlá změna příběhu však spíše vyvolala další otázky a spekulace o možném vládním krytí.

Roswell Daily Record
Fotografie: Roswell Daily Record / Creative Commons / Public Domain

V následujících letech a desetiletích se objevila řada svědectví a teorií, uvádí web Livescience. V roce 1978 nukleární fyzik a výzkumník UFO Stanton Friedman prohlásil, že objevil nové důkazy, které naznačují, že se v Roswellu skutečně zřítil mimozemský stroj. Jeho práce inspirovala knihu Roswellský incident z roku 1980, která posílila teorii o vládním spiknutí.

Nejasnosti o Roswellu přetrvávají

Navzdory oficiálnímu vysvětlení, že šlo o balón z tajného vojenského projektu Mogul, mnozí lidé stále věří, že se v Roswellu odehrálo něco mimořádného. Vyšetřovatelé UFO se zaměřují na rozporuplné výpovědi a záhadné svědectví, které podporují teorii o mimozemské havárii.

Podle některých teorií trosky nalezené v Roswellu nebyly z tohoto světa. Významné postavy, včetně vojenského personálu, tvrdí, že viděly mimozemská těla. Dodnes se tento příběh přetřásá ve filmech, knihách a dokumentech, přičemž každý nový důkaz jen přidává na záhadnosti tohoto incidentu.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]