Pravda o Golfském proudu odhalena: Odborníci předpověděli jeho vliv na budoucí klima v Evropě

Planeta Země
Fotografie: Pixabay

Obavy z kolapsu Golfského proudu se ukazují jako přehnané. Nejnovější studie potvrzující stabilitu tohoto důležitého oceánského proudu.

Golfský proud, známý svou schopností přivádět teplou vodu do Evropy, je důležitou součástí globálního oceánského systému. Tento proud ovlivňuje nejen teplotu vody, ale také klima na celém kontinentu. V posledních letech se vynořily obavy, že by mohl přestat fungovat nebo se výrazně zpomalit v důsledku rychlého oteplování planety, uvádí web ČT24. Nový výzkum se však snaží tyto obavy vyvrátit. Vědci z Marylandské univerzity publikovali studii v časopise Frontiers in Marine Science.

Jak stabilní je Golfský proud

Analyzovali údaje za posledních šedesát let, aby zjistili aktuální stav a budoucnost Golfského proudu. Podle výsledků studie Golfský proud zůstává stabilní i přes přetrvávající změny v klimatických podmínkách. Hlavními faktory, které ovlivňují tento proud, jsou teplotní rozdíly, slanost vody a další proměnné, které ovlivňují oceánské proudy. Přestože se objevují známky zpomalení v širším systému oceánské cirkulace, samotný Golfský proud vykazuje značnou odolnost vůči těmto změnám.

Jak funguje Atlantická meridionální cirkulace (AMOC)

AMOC je klíčovým prvkem oceánské cirkulace, který zajišťuje přenos teplé vody ze subtropických oblastí na sever a studené vody na jih. Součástí AMOC je i Golfský proud, který hraje zásadní roli v přenosu tepla a v ovlivnění klimatu v Evropě. Studie ukazuje, že i když se v posledních dvaceti letech zaznamenalo zpomalení v celém systému AMOC, Golfský proud samotný zůstává robustní. Tento proud přenáší teplou vodu z Floridského průlivu do oblasti Newfoundlandu a dále do Evropy, kde uvolňuje teplo a ovlivňuje klimatem.

Oceán
Fotografie: Pixabay

Vědci zaznamenali, že v období mezi lety 1955 a 1994 byla AMOC stabilní. Avšak v posledních dvaceti letech došlo ke zpomalení, což bylo přičítáno změnám teploty a slanosti oceánu. Navzdory těmto změnám se Golfský proud ukazuje jako velmi stabilní, což naznačuje, že jeho kolaps je v nejbližší době nepravděpodobný.

fotografie Los Angeles

Muž tvrdí, že cestoval do roku 5000 a přinesl důkaz. Jeho fotografie odborníkům vytřela zrak

Co znamená stabilita Golfského proudu pro budoucnost

Zatímco některé obavy ohledně zpomalení nebo kolapsu oceánských proudů přetrvávají, nové údaje ukazují, že Golfský proud zůstává v dobré kondici. Tento příznivý výsledek pomáhá uklidnit obavy týkající se možného dramatického klimatu a ekonomických dopadů na Evropu, které by mohly nastat při významných změnách v oceánské cirkulaci.

Pokud se obáváte budoucnosti globálního klimatu, vězte, že stabilita takových klíčových prvků jako Golfský proud je pozitivním znamením. Studie naznačuje, že i když klimatické změny ovlivňují oceánské proudy, jejich základní struktura a funkce zůstávají zachovány. To znamená, že evropští vědci a politici mohou být trochu klidnější, alespoň co se týče krátkodobých obav z kolapsu Golfského proudu.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]