Pokud vás napadne pes, za každou cenu se vyhněte těmto osudovým chybám, které dělá 9 z 10 lidí

Pes
Fotografie: Brightside

Při každodenním pobytu venku se můžete setkat s toulavými nebo agresivními psy. Zjistěte, jak se správně chovat, pokud se ocitnete v blízkosti nebezpečného psa.

Setkání s agresivním psem je situace, která může vyvolat strach a úzkost. Pokud se ocitnete v této nebezpečné situaci, klíčové je zachovat klid a nepanikařit, uvádí web Brightside. Panika a rychlé pohyby mohou spustit u psa instinkt, který může vést k útoku. Místo toho, abyste se snažili utíkat nebo mávat rukama, které by mohly psa ještě více rozrušit, je lepší zachovat si rozvahu.

Jak reagovat na agresivního psa

Když se přiblížíte k psovi, který vykazuje známky agresivity, snažte se zpomalit nebo zastavit. Udržujte od něj určitý odstup a snažte se od něj neodvracet pohled. Pomalu se stáhněte směrem k bezpečnému místu, kde budete mít více času na zhodnocení situace.

Ochranná opatření

Minimalizujte přímý oční kontakt. Psi mohou interpretovat přímý pohled do očí jako hrozbu, což může zvýšit jejich agresivní chování. Namísto toho se snažte psa neustále sledovat koutkem oka, aniž byste na něj upřímně zíral.

Agresivní pes
Fotografie: Pixabay

Použití jakéhokoliv předmětu, který máte po ruce, může také pomoci. Například, pokud máte u sebe batoh nebo láhev, můžete je použít jako ochranu. Tento předmět může odvrátit pozornost psa a poskytnout vám čas na únik nebo na vyhledání bezpečného místa.

Test park

Místo, kde je podle vás nejnebezpečnější zůstat sám, vypoví vše o vaší osobnosti

Jak zvládnout nepříjemnou situaci

Pokud se pes i nadále chová agresivně, je důležité zůstat klidný a vyhnout se panice. Postavte se k psovi čelem, ale vyhněte se přímému očnímu kontaktu. Použijte pevný a sebevědomý hlas, abyste psovi dali jasně najevo, že nejste hrozba. Nejlepšími povely jsou „Ne“ nebo „Ustup“, které by měly být vyslovené pevným, ale klidným tónem. V případě, že pes na vaše pokyny nereaguje nebo se jeho chování zhoršuje, snažte se pomalu a opatrně dostat do bezpečné oblasti.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]