Webbův dalekohled ve vesmíru odhalil nesrovnalosti, které vědcům nahání hrůzu

Nové údaje z dalekohledů Jamese Webba a Hubblea odhalují, že vesmír se v různých částech rozpíná různou rychlostí. To může změnit naši představu o fungování vesmíru.

Astronomové dlouhodobě studují rychlost rozpínání vesmíru, známou jako Hubbleova konstanta, aby lépe porozuměli jeho vývoji, uvádí web LiveScience. Donedávna bylo toto měření považováno za poměrně stabilní a spolehlivé. V posledních letech však pozorování provedená pomocí dalekohledů Jamese Webba a Hubblea ukázala, že rychlost rozpínání vesmíru se mění v závislosti na tom, kam se podíváme. Tento rozpor, známý jako Hubbleovo napětí, zpochybňuje současné kosmologické teorie.

Rozpínání vesmíru

Podle měření z Hubbleova dalekohledu z roku 2019 vesmír expanduje rychleji, než se původně očekávalo. Když pak dalekohled Jamese Webba v roce 2023 potvrdil tato měření s ještě větší přesností, bylo jasné, že se jedná o skutečný fenomén, který nelze vysvětlit chybou měření. Vědci nyní musí přehodnotit své modely vesmíru, aby pochopili, co tyto nesrovnalosti znamenají.

Důsledky pro kosmologii

Výsledky těchto pozorování přinášejí významné otázky. Jak je možné, že se vesmír v různých částech rozpíná různou rychlostí? Někteří vědci spekulují, že bychom mohli špatně chápat základní principy, na kterých stavíme naše modely vesmíru. Tyto nesrovnalosti by mohly naznačovat přítomnost dosud neznámých sil nebo forem hmoty, které ovlivňují chování vesmíru.

Pozorování vesmíru
Fotografie: Pixabay

Jiní odborníci se domnívají, že by mohlo jít o vliv temné energie, tajemné síly, která podle současných teorií stojí za zrychlujícím se rozpínáním vesmíru. Ačkoli temná energie byla poprvé objevena v roce 1998, její povaha zůstává stále nejasná. Mohlo by se tedy jednat o klíč k řešení této záhady? Ať už je odpověď jakákoli, jedno je jisté. Současná kosmologie čelí jedné z největších výzev své historie.

Tyto vesmírné hrozby mohou mít na naši planetu katastrofální následky. Vědci varují před prvním scénářem

Nové možnosti a výzvy pro budoucí vědu

Vzhledem k tomu, že jsme teprve na začátku tohoto fascinujícího výzkumu, otevírá se před námi celá řada nových možností a výzev. Vědci budou muset vyvinout nové metody a přístupy, které jim pomohou lépe porozumět tomuto fenoménu. Spolupráce mezi různými obory, jako je astrofyzika, teoretická fyzika a kosmologie, bude klíčová pro úspěšné řešení této záhady.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]