Temné komety pro nás představují větší hrozbu, než jsme si mysleli. Mají zásadní vliv na pitnou vodu

Temné komety mohou být pro Zemi velkou hrozbou. Na rozdíl od těch běžných se chovají úplně jinak a nejspíše v sobě nesou i vodu.

Jako temné komety jsou označovány podivné třídy vesmírných hornin, které mají vlastnosti jak asteroidů, tak i běžných komet. Doposud vědci těmto tělesům nevěnovali moc pozornosti, nicméně nyní vyšlo najevo, že představují ještě větší hrozbu, než si většina lidí myslela. K Zemi nejspíše migrují ze vzdálenějších částí Sluneční soustavy a mohou být dokonce zdrojem vody a dalších těkavých prvků. Jsou nicméně velmi nepředvídatelné.

Temné komety a jejich záhadná tajemství

Temné komety jsou malé a nevykazují žádné viditelné odplyňování nebo vypařování těkavých prvků, jako je voda. Přesto se nicméně nepohybují po dokonalých drahách a často ukazují tzv. negravitační zrychlení. To podle webu LiveScience naznačuje, že nejspíše existují nějaké další síly, které mají schopnost posunout je z jejich oběžné dráhy. Vědecké týmy se zatím domnívají, že by tedy mohly skutečně uvolňovat určité plyny.

Ačkoli to bylo doposud zavrhováno, nyní se jich k této myšlence přiklání čím dál více. Na rozdíl od běžných komet uvolňující plyny způsobují jejich zrychlení na nedetekovatelné úrovni. Temné komety se rovněž velmi rychle otáčí, takže musí mít rovněž dostatečnou vnitřní sílu, aby se neroztrhly. Díky těmto poznatkům vědci usoudili, že vznikají ve výsledku větší fragmentace objektu a mají tedy podobné složení jako asteroidy.

Tohle hrozí lidstvu, jakmile se Země přestane otáčet. Následky by dle odborníků byly katastrofální

Přesto však mají v sobě velké množství lehkých molekul, jako je voda. Ty se pak odpařují, když objekt vstoupí do vnitřní Sluneční soustavy. Vědci si dokonce myslí, že právě díky temným kometám se na Zemi mohla objevit voda. Zdůrazňují však i s nimi spojená rizika. Jsou totiž malé, rychlé a těžko zjistitelné, a proto by mohly být pro Zemi nebezpečím.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]