Vědci prozradili, co přesně se stane minutu, hodinu, den i rok po výbuchu jaderné bomby

Výbuch
Fotografie: Pixabay

Výbuch jaderné bomby je jednou z nejničivějších událostí, které si dokážeme představit. Odhalte její bezprostřední důsledky i dlouhodobé efekty na lidstvo.

Jaderné zbraně jsou zcela odlišné od konvenčních bomb. Moderní jaderné bomby využívají kombinaci štěpení a fúze k vytvoření masivního výbuchu. Proces začíná štěpnou reakcí, kdy se těžká jádra rozpadnou na lehčí jádra, přičemž se uvolní neutrony. Tyto neutrony spouští další štěpení a vytvářejí řetězovou reakci, která se rychle šíří.

Jak probíhá jaderný výbuch

Výsledkem je obrovská exploze, která uvolňuje obrovské množství energie, uvádí web LiveScience. Původní atomové bomby, které byly použité během druhé světové války v Hirošimě a Nagasaki, měly sílu mezi 15 a 20 kilotun TNT. Moderní termonukleární zbraně, známé jako vodíkové bomby, mohou způsobit ještě větší destrukci. Tyto bomby využívají počáteční štěpnou reakci k zahájení fúzní reakce, která uvolňuje ještě více energie a vytváří ohnivou kouli s teplotami srovnatelnými s těmi v jádru slunce.

Okamžité následky výbuchu

Pokud se ocitnete v blízkosti epicentra jaderného výbuchu, jeho účinky budou okamžité a smrtelné. Například 10kilotunová bomba, ekvivalentní velikosti těch, které zničily Hirošimu a Nagasaki, by okamžitě zabila přibližně 50 % lidí v okruhu 2 mílí (3,2 km) od místa výbuchu. Tento vysoký procentuální podíl úmrtí je způsoben kombinací intenzivní radiace, intenzivních požárů a tlakových vln. Počet obětí by zahrnoval nejen osoby, které byly přímo vystaveny výbuchu, ale také ty, které zahynuly následkem zřícení budov nebo zraněními způsobenými létajícími troskami.

Konec světa

Tyto události mohou ukončit veškerý život na Zemi. Odborníci varují před katastrofálními následky

Budovy v okruhu 0,5 míle (0,8 km) by byly zničeny nebo těžce poškozeny. Šíření požárů by mohlo postihnout oblast mnohem širší, než jaká byla přímo zasažena výbuchem. Toto rychlé šíření požárů by vedlo k dalším ztrátám na životech a rozsáhlému poškození infrastruktury.

Dlouhodobé důsledky jaderného výbuchu

Dlouhodobé následky jaderného výbuchu mohou být ještě závažnější než okamžité účinky. Po výbuchu do atmosféry uniká obrovské množství radiace, což může vést k tzv. jaderné zimě. Tento jev zahrnuje pokles teplot na Zemi v důsledku blokování slunečního světla částicemi a sazemi v atmosféře. Důsledkem je masivní ochlazení klimatu, které může mít katastrofální dopad na zemědělství a ekosystémy.

Rovněž se objevuje radiace v prostředí, což může vést k dlouhodobým zdravotním problémům, jako jsou rakoviny, genetické mutace a další zdravotní problémy. Obyvatelé zasažených oblastí mohou čelit vážným zdravotním komplikacím i po několika letech po výbuchu. Celosvětové důsledky mohou zahrnovat nejen ekologické katastrofy, ale i socio-ekonomické krize v důsledku zničení infrastruktury a masivního ztráty životů.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]