Lidstvu hrozí tyto katastrofální následky, jakmile se Slunce srazí se zbloudilou hvězdou

Hvězda
Fotografie: WhatIfShow

Když si představíte srážku Slunce s jinou hvězdou, možná vám naskočí husí kůže. Tento katastrofický scénář by mohl znamenat konec veškerého života na Zemi.

Zbloudilé hvězdy jsou kosmické objekty, které se nekontrolovatelně pohybují vesmírem. Tyto hvězdy jsou vyvržené ze svých původních galaxií buď supernovami, nebo kolizemi galaxií, které je doslova vystřelí do mezihvězdného prostoru. Aby se hvězda dokázala vymanit z gravitačního sevření galaxie, musí se pohybovat extrémně vysokou rychlostí, až 550 km/s, uvádí web Whatifshow.

Naštěstí naše Slunce, pohybující se rychlostí 200 km/s, není zbloudilou hvězdou. Avšak Gliese 710, malá trpasličí hvězda, se pomalu přibližuje k naší sluneční soustavě. Za 1,3 milionu let by se mohla dostat až do oblasti Oortova mračna, což by mohlo způsobit chaos, který by mohl vést k ohrožení naší planety.

Jak by vypadala srážka?

Pokud by Gliese 710 vstoupila do naší sluneční soustavy, následky by byly devastující. Její gravitační síla by destabilizovala oběžné dráhy planet a mohla by vyvolat obrovské změny v solárním systému. Kdyby se Slunce a Gliese 710 srazily, výsledkem by mohla být obrovská exploze, známá jako červená nova. Tento jev by vytvořil nesmírně jasné světlo, které by mohlo oslepit a spálit vše na Zemi během několika minut.

Hvězda
Fotografie: WhatIfShow

Dalším scénářem by bylo, že by Slunce a Gliese 710 nezažily přímou srážku, ale začaly by obíhat kolem sebe. Tím by se Slunce přeměnilo v tzv. modrého opozdilce, hvězdu, která je větší, žhavější a jasnější než původní. Tento nový hvězdný systém by však přesunul obyvatelnou zónu naší sluneční soustavy a mohl by Zemi vyloučit ze svého středu života.

Horoskop 2024

Co vás podle horoskopu čeká v roce 2024? Tato strašidelně konkrétní předpověď překvapí každého

První náznaky blížící se katastrofy

Jakmile by Gliese 710 vstoupila do Oortova mračna, které se nachází na okraji naší sluneční soustavy, začaly by se dít věci. Gravitační vliv Gliese 710 by mohl také vyvolat změny v oběžných drahách ostatních planet v našem solárním systému. Země by mohla být vymrštěná z její stabilní oběžné dráhy a buď by se dostala blíže ke Slunci, což by vedlo k extrémnímu oteplování, nebo by byla odmrštěna do chladných hlubin vesmíru, kde by život, jak ho známe, nebyl možný.

Epická exploze nebo tiché spojení? Co můžeme očekávat?

V případě srážky by energie uvolněná během exploze červené novy byla nesmírná. Žádná forma života na Zemi by neměla šanci přežít tento kosmický výbuch. Pokud by došlo k tichému spojení hvězd, naše Slunce by získalo hmotu Gliese 710, což by vedlo k jeho přeměně v modrého opozdilce.

Tento scénář by sice neznamenal okamžitou destrukci planety, ale z dlouhodobého hlediska by se Země ocitla mimo zónu, kde je možné udržet život. Atmosféra a klima by se dramaticky změnily a život by musel bojovat o přežití v nových podmínkách.

Pro internetový magazín iEnigma se Pavlína rozhodla psát po předchozích zkušenostech z online prostředí. Studovala mediá... [Více o autorovi]