Nádherná noční podívaná, kterou si nenechte ujít: Vzácné seskupení nebeských těles na obloze

Noční pozorování nebe - červenec
Zdroj: Nasa, Noční pozorování nebe v červenci

Tento týden čeká obyvatele Česka jedinečný pohled na předúsvitové obloze – vzácné seskupení nebeských těles. Astronomové hlásí, že se v úterý a ve středu před úsvitem seřadí planety, Měsíc a hvězdokupy, čímž vytvoří nádhernou podívanou, kterou si rozhodně nenechte ujít.

Hvězdáři a milovníci noční oblohy v Česku si tento týden přijdou na své, když se na předúsvitové obloze objeví vzácné seskupení planet, Měsíce a hvězdokup. Tato unikátní událost se odehraje v úterý 30. července a ve středu 31. července.

Po půlnoci v úterý vyjde Měsíc velmi blízko hvězdokupy Plejády

V tyto dvě rána vyjde Měsíc v těsné blízkosti hvězdokupy Plejády, která je známá svou krásou a jasnými modrými hvězdami. Kromě toho bude možné pomocí malého teleskopu pozorovat planetu Uran, která se objeví poblíž. Uran je často označován jako „ledový obr“ a jeho pozorování je mimořádně vzrušující pro amatérské astronomy. Poté se na obloze objeví také jasné planety Mars a Jupiter, které budou patrné v hvězdokupě Hyády.

Po půlnoci v úterý vyjde Měsíc velmi blízko hvězdokupy Plejády. Asi pět stupňů jihozápadně od jediného přirozeného satelitu Země bude možné pomocí malého teleskopu pozorovat planetu Uran; později se objeví jasný Mars a ještě výraznější Jupiter.“ Optimální čas pro pozorování tohoto nebeského představení bude těsně před svítáním, ačkoli seskupení bude viditelné nízko na obzoru již hodinu po půlnoci. Pro nejlepší zážitek se doporučuje vybrat si místo s minimálním světelným znečištěním, ideálně mimo městské aglomerace, kde bude obloha tmavší a objekty jasnější.

Noční pozorování nebe - červenec
Zdroj: Nasa, Noční pozorování nebe v červenci

Tato událost je skvělou příležitostí nejen pro zkušené astronomy, ale i pro rodiny a jednotlivce

Lidé si mohou vzít dalekohledy nebo malé teleskopy a užít si pozorování v přírodě. Pro ty, kteří nemají vlastní vybavení, mohou být astronomické kluby a hvězdárny skvělým místem, kde lze najít pomoc a vybavení pro pozorování. Kromě toho, že je tato událost vizuálně působivá, představuje také připomínku toho, jak je vesmír dynamický a plný překvapení. Takové seskupení nebeských těles je vzácné a jeho pozorování může podnítit zájem o další studium astronomie a obdiv k nekonečnému vesmíru.

Video návod, jak pozorovat noční seskupení na obloze

Zdroj: science.nasa.gov/skywatching, astro.cz, hvezdarnazebrak.cz